Metallurgiske Funn: Ukas Favoritt
Jointhugger – Reaper Season

Ute nå via Majestic Mountain Records

Det er ikke alltid like enkelt å peke seg ut en soleklar favoritt blant platene som gis ut av norske artister fra uke til annen. Norge har lenge vært en bidragsyter innenfor metall på et nivå som er fullstendig disproporsjonalt i forhold til befolkningstallet, hvilket er noe man virkelig får erfare dersom man bestemmer seg for å prøve å dekke alt sammen. Denne uka har vi allerede omtalt tre utgivelser som alle – basert på svært ulike grunnlag – har vært kvalifisert til å konkurrere om vår gjeveste tittel, men de utmerkede bidragene til Superlynx,Ulvehyrde og Vetter må altså se seg slått på målstreken av en 18-minutters EP bestående av et enkelt spor: Jointhuggers ‘Reaper Season’. 

Stoner/doom-trioen Jointhugger fra Horten har allerede en demo og en godt mottatt full-lengder under beltet, men ‘Reaper Season’ er personlig mitt første møte med bandet. Stilistisk sett er det snakk om psykedelisk stoner rock der voldsomme steinrøyser av gitar og bass balanseres med meditative og tålmodige strekk, det hele toppet med Nico Munkvolds sjelfulle og stentoriske vokal. Band som Yob og Electric Wizard blir et naturlig referansepunkt for de tilfredsstillende bunnfrekvensene og stål-kantede vokalstrofene, men det mest hensiktsmessige ville være å rette fokus mot det som gjør Jointhugger til en ensom øy i et hav av middelmådig stoner rock. 

Det som kanskje mest av alt skiller Jointhugger fra mengden, er at de virkelig vet å utnytte studioet og instrumentene sine for alt de er verdt. Gitarens, bassens og trommenes individuelle karakteristikker er bevart til en grad som er svært sjelden i dagens digitaliserte studiokultur, og det dynamiske spennet i produksjonen gjør at Jointhugger både kan kaste sin fulle vekt bak de eksplosive utbruddene, samt male de roligere seksjonene med delikate strøk. Resultatet er et sound som er som skreddersydd for gruppen, og bandet benytter dette massive fortrinnet til å skrive noe av den beste stoner rocken produsert på norsk jord per dags dato.

«Reaper Season» introduseres via en hjemsøkende men likevel inviterende atmosfære som kan sammenliknes med å stå på albumcoverets bro og la seg forlokke av lyset som strømmer ut fra det underjordiske dypet. Krasjende akkorder baner vei for en tålmodig, lettere kosmisk ørken-groove, og disse to kontrasterende elementene deltar i en likestilt dra-kamp gjennom låtas første del. Munkvold bruker sine sparsommelig plasserte vokalfraser til å berette om en tilsvarende prekær konflikt mellom undertrykte instinkter og konstruert ego, filtrert gjennom en velutprøvd metafor om lys og mørke. Denne tematikken hever Jointhugger over den kosmiske og rus-fetisherende tendensen som dominerer klassisk stoner rock, og skyver dem i retning et rikere tematisk territorie.

Låtas andre avsnitt bryter ut i et langt friskere ganglag, og den livlige gitar-riffinga kan minne om en stoner-variant av Hendrix ikoniske spillestil. Trommespillet komplimenterer det uttrykksmessige skiftet med både kraft og smidighet, og den fler-sporede vokalen bidrar til å gi utvalgte strofer ekstra trøkk. En Gurglende, effektbelagt solo og wah-wah-aksenter gir seksjonen et feberaktig jam-preg, før et drivende riff øker den motoriske kraften ytterligere. På dette punktet har låta samlet opp så mye masse at den står i fare for å kollapse helt, og de siste minuttene brukes til å hugge løs på denne massen til det eneste som gjenstår er en ensom gitartone badet i sprakende, glødende fuzz.

Det er lenge siden jeg har kommet over et stykke stoner rock som har vekket så mye entusiasme i meg som «Reaper Season». Det virker som at Jointhugger har tatt seg tiden til å spille og pusse vekk alle overflødige elementer, og resultatet er en låt som vokser og vokser på deg til du ikke har noe annet valg enn å anbefale den til alle du kjenner som interesserer seg for uttrykksformen. Med andre ord er «Reaper Season» et av årets virkelig enestående musikkøyeblikk innenfor tung musikk, og en utgivelse som har gitt meg insentiv til å sjekke ut resten av bandets bak-katalog. Om du er en ivrig stoner-fan er «Reaper Season» selvfølgelig en EP du burde sjekke ut, men om du ikke ennå har latt deg overvinne av sjangeren kan Jointhugger være gruppen som sender deg flyvende over klippekanten og ned i de røykfylte avgrunner. Anbefales på det sterkeste!

Skrevet av Fredrik Schjerve

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s