Mikrostrukturell Evaluering: Ukas singler

Sarke – Grim Awakening

SARKE ANNOUNCE NEW ALBUM "ALLSIGHR" - Soulseller Records
Ute nå via Soulseller Records

«Grim Awakening» er den tredje singelen fra Sarkes kommende plate ‘Allsighr’, og byr utvilsomt på den mest fengende lytteropplevelsen vi har fått servert i opptakten til denne plata. Som på «Beheading of the Sircus Director» leverer Sarke en mer fordøyelig, konvensjonell og – i mine øyne – mer velfungerende låtstruktur enn vi fikk på førstesingelen «Bleak Reflections», og igjen er det snakk om metall av den gamle skolen som er svøpt inn i Sarkes særegne, mørke drakt. «Grim Awakening» preges av sitt effektive driv, høy kvalitet på riffene og et rocka refreng som treffer blink. Kanskje er det den sterkeste singelen vi har fått servert i denne omgang selv om det nok også er den minst dristige – den gir i alle fall nok en grunn til å se frem til ‘Allsighr’.

Skrevet av Alexander Lange

Funeral – Materie

Praesentialis in Aeternum - Funeral | Season of Mist
Ute nå via Season of Mist

Doom-legendene i Funeral gir oss med «Materie» nok et innblikk i materialet på ‘Praesentialis in Aeternum’ – bandets første plate på hele ni år. Låta er også nok en bekreftelse på at vi får med monumentale doom-låter av moderne, gotisk og melodisk art å gjøre på denne plata, og går i et spor som minner mer om band som Isole enn Funerals pionérarbeid innenfor funeral doom-sjangeren på 1990-tallet.

«Materie» er i mine øyne en noe bedre og mer fokusert enn den litt forvokste og rotete – men for all del dugelige og tidvis imponerende – førstesingelen «Ånd». Hovedriffet som trasker gjennom låtas første halvdel er sterkt, og Funeral byr ikke minst på et flott friskt, melodisk pust i andre halvdel. Her brer gotiske og egentlig ganske Opeth-aktige melodier seg over vokalen og en strålende lead-gitar. Anbefales!

Skrevet av Alexander Lange

Kirkebrann – «Døden Byr opp til Dans»

Ute nå via Odium Records

«Døden Byr opp til Dans» er den første låta det undervurderte svartmetallbandet Kirkebrann slipper fra sin kommende split med de likeså undervurderte Visegard. I kjent split-tradisjon er utgivelsen navngitt via en kombinasjon av navnene til begge aktørene (‘Kirkegard’), og kombinasjonen gir unektelig mening om man kaster et blikk på de respektive bandenes uttrykk. Faktoren som binder sammen de to enhetene er en etterlevelse av svartmetallen som dukket opp i kjølvannet av andrebølgen; kraftig, krigersk og dødelig potent.

På «Døden Byr opp til Dans» kombinerer Kirkebrann Gorgoroths ekstremitet og brutale fremtoning med noen black’n’roll-riff som gjør bandet til en logisk kanditat til Morks neste turnéfelle. Et mørkt melodisk hovedriff komplementeres av Tommy Thunbergs hektiske og stridende trommespill, og over det hele leverer «Draug» en serie ukomfortable sannheter rundt dødens udiskriminerende natur. Låtas knappe fem minutter er en uhyre kompakt og forrykende affære; en seanse som signaliserer at ‘Kirkegard’ neppe kommer til å være tilbøyelig til å spare liv eller ta fanger. «Døden Byr opp til Dans» er obligatorisk lytting for fans av slagkraftig og bitende svartmetall. 

Skrevet av Fredrik SchjerveMaktkamp – «Kvakksalveriets Prester»

Usignerte, ute nå via div. strømmetjenester

De elleville gledessprederne i Maktkamp har endelig brutt sin mystiske stillhet og annonsert sin tilbakekomst i form av singelen «Kvakksalveriets Prester». Låta er en melodisk hardcore-perle som tøyer bandets allerede slående bruk av skimrende dur-harmonikk til nye ekstremer, en ekstrem som for metallhoder kanskje best kan sammenliknes med Elders nydelige landskaper på «Reflections of a Floating World». Dette vil derimot ikke si at «Kvakksalveriets Prester» har senket tempoet og skrudd på luftfukteren for å imøtekomme behovene til det døsige stoner-publikumet; nei, Maktkamp er like gjennomsyret av punkens uregjerlighet og maktskepsis som noensinne før. 

Jeg har i tidligere omtaler vektlagt Maktkamps mange likheter med Norges sagnomsuste rock- og metallhelter i Kvelertak, og det er en musikk-journalistisk krykke jeg nekter å legge fra meg med det første. Det synkoperte riffet som åpner «Kvakksalveriets Prester» er som å bli stukket gjentatte ganger i trynet av en regnbuefarget kniv – en opplevelse som er unektelig lik de sjokkerende Van Halen-ismene som forvirret og forlystet på Kvelertaks ‘Nattesferd’ i 2016. Denne ukamuflerte voldsbruken blir tatt like godt imot når det er Maktkamp som utøver den, og «Kvakksalveriets Prester» minner som helhet mer om en småfarlig gatefest enn en alminnelig melodisk hardcore-låt. Rockende grooves og gitarlicks støttes oppunder av entusiastiske og spretne basslinjer, det hele ledet av en den kommanderende og harselerende hardcore-gaulinga til vokalist Kjetil Elverum. Sleng med et refreng som vil få taket til å heve flere meter i en konsertsetting, og du har nok et eksempel på hvorfor Maktkamp kommer til å ta over landets rock- og metallscener i 2022.

Skrevet av Fredrik SchjerveRongeur – «Gutter Marathon»

Ute nå via Fysisk Format

For de av våre lesere som hørte på andresingelen fra sludge-bandet Rongeurs kommende skive ‘Glacier Tongue’, vil utgivelsens tredje singel trolig by på en gedigen overraskelse. Borte er de hamrende, bunnskrapende sludge-gitarene, erstattet av et metalpunk-karosseri som er robust nok til å meie ned alt som måtte stå i bandets vei. Det er ikke så altfor mye å si om «Gutter Marathon»s snaue 90 sekunder, annet enn at Rongeur kler låtas drivende tempo og tumlende d-beats overraskende godt. «Gutter Marathon» kommer trolig til å stå i sterk kontrast til det øvrige materialet på ‘Glacier Tongue’ – som en opphetet hammer av metalpunk mot de islagte og nedkjølte veggene av sludge som omgir den.

Skrevet av Fredrik Schjerve

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s